Attendsbloggen

Velkommen til Attendsbloggen. Her finner du nyttige artikler om inkontinens og relaterte saker.

Forbered deg til julehøytiden med gode løsninger for urinlekkasje

Julen er her med sine gleder og tradisjoner. Men hvis du selv opplever inkontinens eller opplever inkontinens hos et familiemedlem kan det fort føre til bekymringer og legge en demper på julefeiringen. Heldigvis finnes det gode løsninger som kan hjelpe deg å få en så gledelig og bekymringsfri jul som mulig

Her er noen måter du kan forberede deg til julen. Tipsene kan brukes både av de som opplever inkontinens selv, eller for de med familiemedlemmer eller andre nære som har inkontinens:
   

Reisen

Ofte innebærer julefeiring at man reiser for å besøke familie eller venner. Det å reise når man har inkontinens krever litt planlegging, og her er noen tips til hvordan du kan gjøre prosessen så enkel og grei som mulig – enten du reiser med bil, fly eller benytter andre transportalternativer.

Reise med fly

Bestill sete nær toalettene

Når du bestiller flybillett, sørg for at du får sitte ved midtgangen og bestill sete så nært toalettene som mulig. Da slipper du å klatre over noen i de andre setene, og toalettet blir lettere tilgjengelig. Dette kan gi økt trygghet og kanskje også hindre lekkasjeuhell.

Bruk et produkt som gir maksimal beskyttelse

Da kan du slippe å skifte produkt på et lite flytoalett dersom flyturen er lang, ettersom produktet vil kunne suge opp mer væske. Vi anbefaler at du bruker et produkt som passer til ditt behov ellers i hverdagen for økt komfort. 

Ha ekstra produkter i håndbagasjen 

Det kan være lurt å ha ekstra inkontinensprodukter i håndbagasjen som er lett tilgjengelige ved akutte tilfeller eller uhell. Du kan for eksempel ta med bind- og bleieproduktene du vanligvis bruker, undertøysskift, våtservietter og et klesskift i tilfelle uhellet er ute. Husk også å ta med inkontinensprodukter for et par dager i tilfelle bagasjen din skulle forsvinne. 

Passende klær

Bruk klær som er enkle å ta av og på, som for eksempel bukser med elastikk i midjen. Dette gjør at du kommer deg til toalettet kjappere og kan hjelpe deg å unngå lekkasjeuhell. Det vil også gjøre det enklere å skifte inkontinensprodukt. 

Reise med bil

Mange reiser med bil når de skal på juleferie, enten det er lange reiser eller kortere turer. Det kan være lurt å tenke på følgende for å få en god tur uten å bekymre seg for inkontinens:

Ha oversikt over væskeinntaket

Det er selvsagt viktig å drikke nok væske for å opprettholde god helse, men det er også viktig å ha kontroll over hvor mye du drikker når du begynner reisen. Drikk nok vann, men unngå å drikke mer enn du må. Drikk heller små slurker gjennom dagen.

Pass på hva du spiser og drikker

Det er flere typer mat og drikke som kan ha en negativ innvirkning på inkontinens. For eksempel bør du unngå koffein, sterk mat, sjokolade, sitrusfrukter- og juice samt melkeprodukter. Ved å unngå å innta dette før og under reisen kan du gjøre turen mye lettere. 

Planlegg flere stopp

Legg inn flere stopp i tidsplanen sånn at du kan bruke toalettet ved behov. Før du reiser, kan du finne toaletter langs ruten ved å bruke en GPS. Som oftest har også bensinstasjoner og restauranter gode toalettmuligheter som kan planlegges inn i ruten. Etter du har spist bør du planlegge å stoppe hver 20. til 30. minutt. 

Pakk en lett tigjengelig reisebag

På lik linje med å ha håndbagasje på fly, bør du pakke en ekstra reisebag med inkontinensprodukter du kan ha i bilen. Ting som ekstra undertøy, våtservietter og klesskift er også godt å ha. 


Tips til selve julaften 

For å minimere stresset med å ha inkontinens på julaften, kan du gjøre følgende: 

Pass på hva du spiser og drikker

Det er vanlig å spise det man føler for på julaften, men du kan gjøre det verre for deg selv ved å ikke ta forhåndsregler. Som tidligere nevnt, bør du unngå koffein, alkohol, sjokolade, sterk mat, melkeprodukter og andre mat- og drikkevarer som ikke er bra for magen din. Hvis du ikke vil unngå dem helt, bør du iallfall moderere inntaket. Prøv å spise mat som har mye fiber og drikk små mengder væske gjennom hele dagen i stedet for store mengder i ett. 

Bruk passende inkontinensprodukter 

Ha en bag med nødvendige produkter lett tilgjengelig. Bruk også inkontinensprodukter med en absorpsjonskapasitet som gjør at du ikke må bytte så hyppig. Da får du brukt mer tid til å nyte selskapet og menneskene rundt deg, og mindre tid på å bekymre deg for å måtte skifte eller for lekkasjer. 

Følg en timeplan

Lag en god timeplan for toalettbesøk og følg den. Enten det er hver andre time eller hver halvtime, ha en timeplan som forteller deg når du bør gå på toalettet. Start med timeplanen minst en uke før juleselskapet. Da trener du blæren og minsker sjansen for uhell og lekkasjer.

Overnatting

Skal du overnatte hjemmefra i løpet av julen, kan det være lurt å ha med sengebeskyttelse. Da slipper du å bekymre deg for å smusse til sengen dersom du skulle ha et uhell. Attends har engangs stol- og sengebeskyttelser i flere størrelser, den største kommer med vinger som kan brettes rundt overmadrassen. Denne kommer også som hendig reiseforpakning.


Ha nok produkter

Attends fås kjøpt hos alle apotek og bandagister – sørg for at du har nok produkter som holder gjennom julen ettersom de mange helligdagene gjør at utsalgsstedene ikke har åpent så ofte som de pleier. Vi håper disse tipsene kan hjelpe deg å forberede deg til julehøytiden på en best mulig måte. Vi ønsker deg og dine en julehøytid fri for stress og bekymringer!


Anonym commented on 02-Jan-2020 11:13 PM
Min erfaring er å ikke bruke buksebleier (pants) ved flyreiser. Når toalettene er så små er det både kjedelig og vanskelig å måtte ta av buksa og sko ved bleieskift. Da synes jeg det er bedre med teipbleier (slip) i stedet. De er også mer lekkasjesikker etter min mening.
Attends As commented on 06-Jan-2020 04:32 PM
Hei,
Takk for et godt tips! Det kommer nok godt med for mange reisende.

Vennlig hilsen,
Attends.
Skriv en kommentar

Captcha Image

Nylige innlegg


Tagger